هفت سین قرآنی

  

۱- سلام علی آل یاسین 

 ۲- سلام علی نوح فی العالمین 

 ۳- سلام علی ابراهیم 

 ۴- سلام علی موسی و هارون 

 ۵-سلام قولا من رب رحیم 

۶- سلام علیکم طبتم فادخلوها خالدین 

 ۷- سلام هی حتی مطلع الفجر؛  

عید نوروز که با تحویل سال هجری شمسی و کامل شدن یک دور چرخش زمین به گرد خورشید شروع می‌شود، از جمله اعیادی است که تاریخ پیدایش آن قبل از اسلام است؛ این عید با آمدن اسلام و زدودن خرافات از چهره آن مورد موافقت و تأیید اسلام قرار گرفت.


امام صادق(ع) درباره نوروز فرموده‌ است: «هیچ نوروزی نیست که ما در آن متوقع گشایش و فرجی نباشیم؛ زیرا نوروز از روزهای ما و شیعیان ماست.»

امام خمینی(ره) در یکی از پیام های نوروزی می‌فرماید: «این عید، هر چند یک عید اسلامی نیست، ولی اسلام آن را نفی نکرده است.»

مرحوم محمد حسین کاشف الغطاء در جواب این سوال که اعتقاد مسلمانان و روش شما درباره روز اول سال (نوروز) چیست؟ چنین نوشت: نوروز مقتضای جهان است در بشر و حیوان و جماد، بلکه در آسمان و زمین و هوا و فضا و بر این اساس روایاتی از اهل بیت(ع) درباره نوروز به ما رسیده که عید گرفتن را تأیید کرده اند و نیز به نماز، ذکر و عبادت سفارش نموده اند و ...

بر همین اساس، شایسته است نظر برخی مراجع عظام تقلید را در خصوص آداب و اعمال زمان تحویل سال نو و توصیه های آنان را در این باره مورد توجه قرار داد.

آیت الله مظاهری در مورد آداب تحویل سال نو، نکات مهمی را در سه بخش قرائت دعا، توسل به اهل بیت(ع) و محاسبه اعمال و دوری از اختلافات خانوادگی یادآور شده و مرقوم فرموده است:

1- بهترین چیزها در موقع تحویل، خواندن این دعا، با توجه به معنی است: «یا مقلّب القلوب و الابصار یا مدبّر اللیل و النّهار یا محوّل الحول و الاحوال، حوّل حالنا الی أحسن الحال». 

و از خداوند متعال با توسل به اهل بیت(ع) بخواهید در این سال، تقوا و رابطه با خودش و سلامتی و امنیت، برای شما مقدّر کند و فرج حضرت ولی عصر- ارواحنا فداه - انشاءالله حاصل شود.

همچنین محدث قمی در مفاتیح، در آخر دستورات ماه ها، نمازی در آن روز نقل می کند و بعد از نماز دعایی و در آن دعا شرافت و کرامت آن عید را نقل می کند که خواندن آن خوب است.

2- هر کس باید جداً حساب سال گذشته را بکند و اگر گناهکار است، جداً توبه کند و با حالت توبه وارد سال جدید شود.

3- باید این آتش اختلاف که در همه خانه‌ها رفته است، با دامن نزدن به آن خاموش شود و از گذشته ها هیچ حرفی زده نشود و گرمی و اتّحاد خانه و خانواده و مجالس با یگدیگر حفظ شود.

همچنین حضرت آیت الله مبشر کاشانی ضمن توصیه همگان به رعایت آداب و اعمال وارده در کتب ادعیه به شرح دعای «یا مقلب القلوب» پرداخت و سپس نکات مهمی را جهت زمان تحویل سال متذکر شد:

نماز و دعاهای خاصی جهت تحویل سال در مفاتیح الجنان و کتب ادعیه دیگر آمده که سزاوار است به آنها عمل شود، مطلب مهم توجه به لزوم تحول در سیر انفسی انسان است که به تبعیت از تحول در طبیعت باید در انسان ایجاد شود پس باید با توجه دعا کنیم و بگوییم:

«یا مقلب القلوب والابصار، یامدبراللیل والنهار، یامحول الحول والاحوال، حول حالنا الی أحسن الحال»

مدبر و دبیر آفرینش، در حوزه حالات بشری، مقلب القلوب و الابصار، و در طبیعت مدبر اللیل و النهار و محول الحول الاحوال است که با تدبیر خود، جهان را از حالی به حالی متحول نموده و دو آیت خود (لیل و نهار) را تدبیر می‌کند تا نظام احسن، مستقر و پایدار باشد.

پس از حضرتش مسئلت می کنیم که حال ما را به «احسن حال» تبدیل کند؛ زیرا طبیعت بشر به جهت تعاقب و تنازع دو آیت «نفس اماره و لوامه» دستخوش تحولاتی می شود که با تمایلات نفسانی و وساوس شیطانی غالباً سیر نزولی داشته و «اسوء الحال» می گردد و فقط اوست که قدرت تحویل اسوءالحال به احسن الحال را دارد؛ پس از او می خواهیم تا نظام هستی انسان نیز به احسن الحالات تبدیل شود.

ترک گناه، تطهیر ظاهر و باطن، نظافت لباس و خانه و محیط کار، تغییر روش های غلط زندگی به روش های صحیح، تجلیل از والدین، دید و بازدید و صله ارحام، ادای حقوق الناس، راضی شدن از مردم و راضی کردن دیگران که به عللی از ما ناراضی باشند، شاد کردن دل ها با هبه و بخشش، عیادت مریض، دستگیری از فقرا و مستمندان، ذکر و توجه قلبی و لسانی به خداوند متعال و توسل به اهل البیت علیهم السلام و ... تماما از اموری هستند که از علائم استجابت دعای ما هنگام سال تحویل و تحول و تکامل روح و نفس انسان می باشند.

همچنین آیت الله علوی گرگانی ضمن بیان ضرورت تحول در روح و روان آدمی در زمان تحویل سال به هفت سین قرآنی اشاره و مرقوم کرده است:

تحویل سال باید در حقیقت تحول در روح و روان انسان ها و زنده شدن نفس غفلت زده انسان باشد؛ همان طور که در عالم طبیعت نیز بیداری طبیعت به وجود می آید و این همان معنای حقیقی یا محول الحول و الاحوال است و لذا در روایات سفارش شده که در هنگام تحویل سال 360 مرتبه ذکر «یا محول الحول و الاحوال ...» الی آخر خوانده شود که این خود شاید باعث بیداری نفس انسان در این دنیای ظلمانی و پر از فتنه شود و چقدر خوب است که علاوه بر هفت سین باستانی از هفت سین قرآنی که امیرالمومنین علی علیه السلام دستور داده‌اند استفاده شود و آن این است که: بر روی ظرف چینی با زعفرانی که با گلاب مخلوط شده این هفت ذکر قرآنی نوشته شود:

1- سلام علی آل یاسین 2- سلام علی نوح فی العالمین 3- سلام علی ابراهیم 4- سلام علی موسی و هارون 5- سلام قولا من رب رحیم 6- سلام علیکم طبتم فادخلوها خالدین 7- سلام هی حتی مطلع الفجر؛ سپس این نوشته‌ها با آب شسته شود (که بهتر است آب زمزم و یا باران باشد) و آب جمع شده را به افراد خانواده بنوشانید امید است که باعث دفع بلا و کسب سلامتی در طول سال جدید شود.