پایگاه خبری تحلیلی کرمان نیوز .......Kerman News

اولین پایگاه خبری - تحلیلی مستقل در استان کرمان/ تا نخواهیم نمی توانیم/ وبلاگ شخصی روزنامه نگار کرمانی محمد هادی شجاعی

پایگاه خبری تحلیلی کرمان نیوز .......Kerman News

اولین پایگاه خبری - تحلیلی مستقل در استان کرمان/ تا نخواهیم نمی توانیم/ وبلاگ شخصی روزنامه نگار کرمانی محمد هادی شجاعی

امنیت در نظام سیاسی اسلام

امنیت از مقوله های اساسی است که نیاز به آن در تمامی ابعاد زندگی بشری به نحوی ملموس وموثر احساس می شود واز دیر باز تاکنون تلاش در ایجاد آن در حیات انسانی منشای تحولات و دگرگونیهای بسیار شده است. در اینجا نگاهی داریم به کتاب " امنیت درنظام سیاسی اسلام".

به گزارش کرمان نیوز به نقل از مهر، امروزه مشخص گردیده که یکی ازاساسی ترین انگیزه های زندگی جمعی ومدنی ضرورت تامین امنیت بوده است.از گذشته های دور تاکنون کار ویژه اصلی و اولیه دولت، تامین امنیت مردم از خطرات داخلی وخارجی ونهادینه کردن امنیت جمعی بوده است. حتی با تحول مفاهیم دولت وتغییر در برخی از کارکردهای آن تامین امنیت همچنان جز مهمترین وظایف دولتها محسوب می شود.

امروزه درمورد مفهوم امنیت واهمیت آن هزاران کتاب ومقاله در جهان نوشته می شود. اما درکشور ما مانند سایر موضوعات به این مسئله واهمیت آن مخصوصا از دیدگاه دین اسلام کمتر پرداخته شده است. یکی از انگیزه های دکتر بهرام اخوان کاظمی نیز در تالیف کتاب "امنیت در نظام سیاسی اسلام" کمک به رفع چنین نیازی بوده است.

این کتاب که توسط انتشارات کانون اندیشه جوان به چاپ رسیده است دربر گیرنده یک مقدمه وچهار فصل است. درفصل اول کتاب مبانی تئوریک ومفهوم امنیت به بحث گذاشته می شود. امنیت را می توان ازجنبه های مختلف دسته بندی کرد. ازیک نظر امنیت دو جنبه عینی به معنی نبودن تهدید وامنیت ذهنی به معنی اینکه ما احساس امنیت داشته باشیم تشکیل شده است.

امنیت رامی توان ازجنبه های دیگر نیز به امنیت فردی،اجتمایی ،ملی سیاسی،فرهنگی،اقتصادی،حقوقی وزیست محیطی تقسیم کرد. البته این تقسیم بندیها در مقام نظر صورت می گیرد وگرنه در عمل امنیت مقوله ای یکپارچه است. نظریات متنوعی درباره مفهوم امنیت وچگونگی دست یابی به آن ارائه شده است که در فصل دوم کتاب به آنها پرداخته شده است.نظریه های خشونت وشورش،نظریه آنومی ،خرده فرهنگ ،نابرابری اجتمایی،نوسازی،نظریه اعتراض،جنبش های اجتمایی،تغییر اجتمایی، نظریه انگیزش وامنیت وموضوعات مهمی چون جهانی شدن وامنیت وامنیت وشکافهای سیاسی از جمله مباحثی اند که دراین فصل به آنها پرداخته می شود.

طی فصل سوم نیز ابتدا ازدیدگاه جامعه شناختی به موضوع امنیت وآشوبهای فرقه ای-سیاسی اشاره شده ودر ادامه نیز امنیت از دیدگاه اندشمندان اسلامی مانند فارابی،خواجه نصیر طوسی ،خواجه نظام الملک ودر اندیشه فقهی محمد باقر سبزواری بررسی شده است.

جایگاه امنیت وسازوکار تامین آن در قرآن وروایات عنوان فصل پایانی کتاب است.دراین فصل درمورد جایگاه واهمیت امنیت در قرآن وروایات اسلامی بحث شده وابعاد مختلف آن که در فصل اول به آنها اشاره شده بود تک تک از دیدگاه آیات وروایات اسلامی مورد بررسی قرار گرفته است.

همانطور که درابتدای بحث گفته شد با وجود اهمیت مبحث امنیت ونقش زیر بنایی آن درتوسعه جوامع، نویسندگان وپژوهشگران ما چندان توجهی به این مقوله مهم نداسته اند،از این جهت، تلاش افرادی چون دکتر اخوان کاظی شایسته توجه است.

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.